Inteligentne urządzenia w Twoim domu

Infolinia: pn - pt 9:00 - 18:00: (22) 877-77-77 877-77-78 801-011-977

Dodano produkt do koszyka

Czy warto wyposażyć kuchnię w szufladę do podgrzewania?

Wykańczając kuchnie ma się obecnie możliwość doboru wielu różnych urządzeń AGD. Jednym z hitów ostatnich lat są szuflady do podgrzewania. Tego typu sprzęt znajduje się w większości nowoczesnych kuchni. W szufladzie do podgrzewania nie tylko można podgrzać naczynia, na których będą podawane posiłki, ale także utrzymać w odpowiedniej temperaturze przygotowane wcześniej potrawy. W dzisiejszym tekście na blogu dokładniej tłumaczymy, jak działają szuflady do podgrzewania oraz jakie są ich możliwości użytkowe.

W jaki sposób działa szuflada do podgrzewania?

W sklepach z urządzeniami AGD można znaleźć 2 rodzaje szuflad do podgrzewania. Pierwsze to prostsze urządzenia, które można wykorzystać wyłącznie do podgrzewania naczyń.  Drugie to bardziej funkcjonalne — sprzęt, który można prócz tradycyjnego podgrzewania wykorzystać również w obróbce termicznej potraw. Dzięki dostępnym funkcjom możliwe jest rozmrażanie wyjętych z piekarnika produktów spożywczych, oraz np. utrzymywania przygotowanych wcześniej potraw w optymalnej temperaturze lub np. w celu wyrośnięcia ciasta drożdżowego.

Szuflady do podgrzewania są stworzone z myślą o umieszczeniu ich w zabudowie kuchennej. Najsensowniejszym umiejscowieniem tego typu urządzenia jest strefa pod piekarnikiem lub pod płytą grzewczą. Standardowe wymiary tych urządzeń to 60 cm szerokości x głębokości x 14 cm wysokości. Istnieją oczywiście urządzenia większych gabarytów, ale stosowane są już w profesjonalnych miejscach gastronomicznych.  W standardowych rozmiarach bez problemu można zmieścić nawet 6 dużych talerzy.

Istnieją dwa podstawowe sposoby działania szuflad do podgrzewania. W zależności od modelu urządzenia, podgrzewanie naczyń i obróbka termiczna potraw odbywają się z wykorzystaniem zamontowanej wewnątrz płyty ceramicznej lub nawiewu gorącego powietrza, czyli termoobiegu. Ten drugi sposób jest nieco częściej wybierany przez klientów. Termoobieg pozwala bowiem równomiernie rozprowadzić ciepło po całej komorze urządzenia.

Bogata funkcjonalność szuflad do podgrzewania

W szufladach do podgrzewania najczęściej jest możliwość regulowania temperatury w granicach 30-85oC. W zależności od tego, jak duży jest przedział regulacji w danym modelu urządzenia, może być on zastosowany do mniejszej lub w większej ilości działań. Według zasad, w temperaturze do 40oC podgrzewa się filiżanki, w temperaturze do 60oC talerze, natomiast do obróbki termicznej potraw konieczna jest temperatura 70-85oC.

Dla wygody użytkowników, w szufladach do podgrzewania może być dostępne sterowanie manualne lub sensorowe, czyli z przyciskami lub z panelem sterującym. W zasadzie w każdym modelu tego typu urządzenia znajduje się minutnik, który pozwala określić czas podgrzewania naczyń lub potraw. Oprócz tego urządzenie może mieć też np. funkcję opóźnionego startu, dzięki której samo się włączy o określonej godzinie. Przydatnym udogodnieniem w szufladach do podgrzewania będzie też odpowietrznik, czyli element, który odpowiada za utrzymanie wewnątrz komory odpowiedniego poziomu wilgotności.

Data publikacji: 21.12.2021 17:11:01

Firma

AGD SMART Wysokińscy Sp.J.
ul. Sławęcińska 8, Macierzysz
05-850 Ożarów Mazowiecki

Infolinia:
Pon. - Pt.: 9:00 - 18:00
(22) 877 77 77, (22) 877 77 78, 0 801 011 977
e-mail: sprzedaz@agdsmart.pl

Dział importu:
tel: +48 604 509 100
e-mail: piotr@agdsmart.pl

Dział exportu:
tel: +48 533 489 433
e-mail: galina.sorochuk@agdsmart.pl

Kontakt dla firm:
tel: +48 533 100 058
e-mail: krzysztof.szewczyk@agdsmart.pl

Dział Allegro:
tel: +48 577 338 433
e-mail: damian.kozlowski@agdsmart.pl sklepallegro@agdsmart.pl sklepteka@agdsmart.pl

Pon. - Pt.: 09:00 – 18:00